14 interesanti fakti par kafiju

Kafija

Daudziem cilvēkiem kafija ir sava veida reliģija, mīlestība un svēts rituāls. Ja arī jūs mīlat šo brīnišķīgo dzērienu, jums noteikti būs interesanti uzzināt par to interesantus faktus!

Kafija nav jādzer tādēļ, lai pamostos!

Jūsu ķermenis no rītiem dabīgi ražo hormonu kortizolu, kas liks jums pamosties un justies možam. Ja jums ir paradums dzert kafiju, lai pamostos, tas nav pamatoti. Daudz vērtīgāk ir pagaidīt, kamēr kortizola līmenis krītas, un tas notiek ap plkst. 9-10 no rīta, un tad iedzert kafiju.


Kafija neveicina ķermeņa atūdeņošanos

Lieliski jaunumi! Kofeīnu ilgu laiku vainoja, kā urīndzenošu līdzekli, bet tas īsti neatbilst patiesībai. Ja jūs nedzerat kafiju lielos daudzumos (vairāk kā 500 - 600 mg vai divas krūzītes dienā), nekādu negatīvu seku nebūs.
Pētījumi pierādījuši, ka diurēze būtiski neizmainās, cilvēkam lietojot kofeīnu saturošus dzērienus. Tā kā, ja vien jūs lietojat kafiju mērenos daudzumos, jums par to nav jāuztraucas.

Kafija tika atklāta, pateicoties etiopiešu kazām

Saskaņā ar leģendu, etiopiešu kazu gani pirmie sāka lietot kafiju, novērojot, kā uzvedas viņu kazas, kas ar baudu košļāja kafijas koka ogas.

Kafija palīdzēs jums dzīvot ilgāk un veselīgāk

Kafija satur daudz antioksidantus (tas ir lielākais antioksidantu avots vidējā rietumu cilvēka uzturā!). Tas palīdz cīņa ar brīvajiem radikāļiem, kas ir par iemeslu daudzām smagām slimībām. Rezultātā kafijas mīļotājiem ir mazāk riska saslimt ar tādām slimībām, kā Parkinsona slimība, cukura diabēts un sirds slimības.


Kafija satur svarīgas uzturvielas, kas nepieciešamas izdzīvošanai

Viena krūzīte kafijas satur 11% rekomendējamās riboflavīna (vitamīns B2) devas, 6% vitamīna B5, 3% mangāna un kālija un 2% niacīna un magnija.

Kafijas lietošana var palīdzēt sadedzināt taukus

Pētījumi pierādījuši, ka kofeīna lietošana uzturā var palielināt metabolismu no 3 līdz 11%. Tas ir viens no nedaudzajām vielām, kas tiešām palīdz atbrīvoties no liekā svara!

Kafija tiek audzēta stingri noteiktos apgabalos, ko sauc par planētas kafijas joslu.

Kafijas josla apvieno visus reģionus, kur iespējams audzēt kafiju. Tā kā šis augs prasa daudz saules gaismas un siltuma, tāpēc visi šie apgabali atrodas tuvu ekvatoram.


Kofeīns patiesībā ir kristāli

Efekts no kafijas dzeršanas rodas, mūsu organismā nokļūstot sīkiem, 0,0016 collu izmēra kofeīna kristāliņiem. Tik mazi, bet kā darbojas!

Kafija – tās ir kafijas koka ogu sēklas, kas ir sarkanā, dzeltenā vai zaļā krāsā


Redziet šīs ogas, kas aug kokā? Tieši tā izskatās kafija, pirms tā nonāk jūsu krūzītē!

Kofeīns iedarbojas ļoti ātri

No pirmā kafijas malka līdz kofeīna iedarbības sākumam paiet tikai 10 minūtes!

Black Ivory – visdārgākā kafijas šķirne, un tā tiek gatavota no ekskrementiem

Visdārgāko kafiju pasaulē, ko sauc „Black Ivory”, gatavo no kafijas pupiņām, ko izlasa no ziloņu izkārnījumiem un grauzdē. Tā maksā 50$ par vienu tasīti. Lai iegūtu 1 kg šīs kafijas, zilonim jāizbaro 33 svaigas kafijas ogas. “Black Ivory Coffee” ziedo 8% no saviem ienākumiem, lai atbalstītu ziloņu veterinārus. Tādā veidā tiek nodrošināta bezmaksas izglābto ziloņu aprūpe. Papildus līdzekļi tiek izmantoti zāļu iegādei un jaunas laboratorijas celtniecībai.

Kafija ir vērtīga jūsu aknām

Cilvēki, kas dzer 4 tasītes kafijas dienā, ir par 80% mazāk pakļauti aknu cirozes riskam.

Pirmā web-kamera pasaulē tika radīta kafijas pagatavošanai

1991.gadā zinātnieku grupa no Kembridžas universitātes uzstādīja pirmo web kameru pie kafijas aparāta, lai varētu, nepieceļoties no savas darba vietas, sekot kafijas pagatavošanai aparātā.

Kofeīns uzlabo rezultātus sporta nodarbībās

Kofeīns paaugstina adrenalīna līmeni un atbrīvo taukskābes no taukaudiem, kā rezultātā tiem, kas pirms nodarbības lietojuši kafiju.

Avots: https://lifehacker.ru