Kādēļ ūdens ir tik svarīgs?

Ūdens

Tā kā organisms nepārtraukti zaudē ūdeni - no 2,5 līdz 3 litriem dienā ar parastām ķermeņa funkcijām, šis ūdens ir jāatjauno, lai saglabātu ķermeņa veselību. Ironiski, ka slāpju sajūta rodas tikai pēc tam, kad ķermenis ir sācis dehidratēt. Šī iemesla dēļ ir ļoti svarīgi bieži dzert ūdeni, negaidot slāpju sajūtu. Līdz brīdim, kad sākat just slāpes, organisms jau ir dehidrēts līdz 0,8-2% no ķermeņa svara.

Šeit ir tikai daži no daudzajiem ūdens svarīgajiem uzdevumiem ķermeņa veselības uzturēšanā:

Smadzenes

Jūsu smadzeņu audi sastāv no 85% ūdens. Ja jūsu ķermenis nav pietiekoši apgādāts ar ūdeni, jūsu smadzenes var sākt sajust tādus simptomus, kā galvassāpes, slikta koncentrēšanās spēja un samazināta īslaicīgā atmiņa. Var samazināties arī jūsu spēja rēķināt un reakcijas ātrums. Tas ir saistīts ar faktu, ka dehidratācija samazina enerģijas ražošanas apjomu smadzenēs. Pētījumi ir parādījuši, ka cilvēka spēja koncentrēties pakāpeniski samazinās, ja ķermenim trūkst ūdens apjomā tikai no 1 līdz 2%.

Sirds

Sirds sastāv no 77% ūdens. Klīniskie pētījumi liecina, ka adekvāta hidratācija var uzlabot sirdsdarbību un mazināt sirds slimību attīstības risku.

Aknas

Aknas sastāv no 73% ūdens. To funkcija ir ķermeņa tauku pārvēršana enerģijā, ko tā var izmantot. Bet, ja nepietiekama ūdens patēriņa dēļ aknas ir spiestas palīdzēt nieru darbā, ķermenis uzkrās papildu taukus, kas tiktu sadedzināti, ja būtu pietiekami daudz ūdens.

Plaušas

Plaušas sastāv no 85% ūdens. Lai uzņemtu skābekli un izvairītos no oglekļa dioksīda, plaušām vienmēr jābūt apūdeņotām. Vidēji cilvēks elpojot zaudē no 1/2 līdz vienam litram ūdens dienā. Kad ķermenis ir dehidrēts, tas mēģina novērst elpošanas sistēmas ūdens zudumu, radot histamīnus. Tas samazina ūdens zudumu, bet apgrūtina elpošanu.

Āda

Āda ir lielākais cilvēka orgāns gan svara ziņā, gan virsmas laukumā, kas sastāv no 70% ūdens. Mēs ikdienā zaudējam ūdeni, iztvaicējot caur ādu. Vide, kurā mēs strādājam, ar klimata kontrolētu apkuri un gaisa kondicionēšanu, zemu mitrumu un pat ikdienišķas lietas, piemēram, ziepes un tīrīšanas šķīdumi, var bojāt ādas aizsargājošo ārējo slāni, samazinot tā mitruma spēju. Ja jūs nedzerat pietiekoši daudz ūdens, lai kompensētu ķermeņa ūdens zudumu, jūs varat pamanīt, ka jūsu āda liekas sausa; mitrinātāji vai ķermeņa losjoni var ārstēt simptomus, tomēr labākais risinājums ir iedzert glāzi ūdens un mitrināt no iekšpuses.

Nieres

Nieres sastāv no 80% ūdens. To funkcija ir izvadīt atkritumvielas no ķermeņa. Ja nav pietiekami daudz ūdens, šīs vielas netiek efektīvi izvadītas, kas var izraisīt nieru bojājumus. Nacionālais Nieru pētījumu fonds iesaka dzert divus litrus ūdens dienā, lai samazinātu nierakmeņu attīstības risku.

Kauli

Pat jūsu kauliem ir augsts ūdens līmenis - apmēram 22%. Ūdens ir nepieciešams arī, lai nodrošinātu vienmērīgu kaulu locītavu kustību. Audi kaulu galā saglabā ūdeni, lai atvieglotu jūsu locītavu kustību. Labi hidratētas, abas pretējās virsmas slīd labi; ja skrimslis ir dehidrēts, palielinās bojājums, kas izraisa berzi, izraisot locītavu pasliktināšanos un izraisot sāpes, piemēram, artrītu.